Thursday, February 12, 2009

Cookies!

Normally I don't blog about cooking, but these were so good I am going to make an exception. (Incidentally, this post contains nuts.)

Nämä leivokset olivat niin hyviä, että oli pakko laittaa ohje muistiin!

Raisin and cashew oatmeal cookies

Rusina-cashew-kauraleivokset



I got the recipe from the blog Hannan soppa - the original blogger had halved the recipe found at the Sekasoppa blog. I substituted raisins and cashew nuts for the original chocolate and nuts.

Resepti on Hannan soppa -blogista - puolitettu resepti on alunperin Sekasoppa-blogista. Laitoin suklaan sijasta rusinoita ja cashew-pähkinöitä.



So, the recipe:

Makes for ca. 18 good-sized cookies (two baking sheets full)

125 g butter (softened)
2 dl brown sugar (I substituted 2 dl ordinary sugar and 3 tbsp syrup)
1 egg
1 tsp vanilla sugar
2 dl wheat flour
3 dl oat flakes / rolled oats
1 tsp baking powder
½ tsp salt
ca. 1 dl raisins
ca. 30 g cashew nuts

If you are using sugar and syrup, mix them. Cream butter and sugar. Add the egg, and beat mixture well. Add all dry ingredients you have mixed together.

Lift blobs about the size of a generous spoonful on a baking sheet covered with baking paper and bake ca. 15 minutes in 175 C until golden brown. Allow to cool before eating - these cookies are chewy and will be a bit fragile until they are cool.

Resepti:

n. 18 kpl / kaksi pellillistä

125 g voita
2 dl fariinisokeria (korvasin näillä: 2 dl sokeria ja 3 rkl siirappia)
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
noin 1 dl rusinoita
noin 30 g cashew-pähkinöitä (puoli pussia)

Jos korvaat fariinisokerin, sekoita ensin sokeri ja siirappi. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää muna voimakkaasti vatkaten ja lisää viimeiseksi kuivat aineet.

Nostele taikinaa pellille leivinpaperin päälle, noin ruokalusikallisen verran taikinaa riittää hyvänkokoiseen keksiin. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna leivosten jäähtyä esim. ritilän päällä ennen kuin liikuttelet niitä, sillä ne ovat varsin hauraita ennen jähmettymistään.


In other news, I'm still knitting and spinning. However, I am slow about blogging! I even have pics on my PC - but until next time, we can make do with a little something in green...

Neulomista ja kehräämistäkään ei ole unohdettu, vaikka kuvat viruvat kiintolevylläni. Seuraavaan kertaan asti pieni maistiainen...

Bayerische socks, Eunny Jang

No comments: